Maaltijden bij dementie

Bij beginnende, of al aanwezige dementie, kunnen problemen ontstaan die de gezondheid doen verslechteren of gevaar in de woning vergroten. Vaak is hier maar weinig aan te doen, maar soms is het zinvol om bijvoorbeeld de omgeving aan te passen. Als het gaat om voeding is het belangrijk deze groep (vaak) oudere mensen goed te ondersteunen. Eetproblemen zijn namelijk aan de orde van de dag. Niet alleen koken maar ook de maaltijd consumeren. De maaltijdservice kan u daarbij ondersteunen met speciale maaltijden.

Geheugenproblemen
Iedereen vergeet wel eens wat, daar hoef je niet oud voor te zijn. Ook jongere mensen vergeten wel eens welke dag het is of raken de weg wel eens kwijt. Het geheugen gaat met het stijgen van de leeftijd langzaam achteruit, iets dat al begint bij jong volwassenen. Bij de meeste ouderen leidt geheugenachteruitgang niet tot een verstoring van het dagelijks leven, er is dan sprake van normale ouderdomsvergeetachtigheid. Een sterke achteruitgang van het geheugen komt ook voor in combinatie met andere problemen zoals bij dementie.

Dementie
Tekenen van dementie zijn onder meer ernstige geheugenstoornissen en verlies van oriëntatie in plaats en in tijd. Waarom deze klachten leiden tot een groter risico op vallen is niet helemaal duidelijk. Mogelijk zijn mensen zich minder bewust van hun omgeving, waardoor minder gelet wordt op bijvoorbeeld een gevaarlijke drempel of waardoor vergeten wordt de rollator te gebruiken. Ook kan het zijn dat deze personen minder oog hebben voor risicovol gedrag: bijvoorbeeld ’s nachts te snel opstaan uit bed om naar het toilet te gaan waardoor duizeligheid ontstaat. Het is daarom belangrijk uw huis zo veilig mogelijk in te richten. Voor suggesties kunt u zoeken naar oplossingen bij in en om het huis. Dementie komt voor bij ongeveer 5% van alle mensen ouder dan 65 jaar, terwijl veel meer ouderen geheugenklachten hebben.

Geheugenklachten
Hoewel de geheugenklachten niet ongedaan kunnen worden gemaakt, is het wel van belang te weten wat de oorzaak is. Bovendien is het belangrijk de lichamelijke conditie zo goed mogelijk te maken. Controle en behandeling van bijvoorbeeld suikerziekte en hoge bloeddruk zijn daarom van belang. Ook zijn er medicijnen die soms de aandacht kunnen verbeteren. De belangrijkste oorzaak van dementie is Alzheimer. Meer informatie over Alzheimer vindt u op de website van de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek.

Maaltijden bij dementerenden
Voor mensen met dementie is koken een leuke bezigheid en erg belangrijk voor sociale ontwikkeling. Daarnaast is het eten voor dementerenden soms een ingewikkelde situatie. Wanneer de problemen groter worden kunnen slikproblemen of kauwproblemen ontstaan. De maaltijdservice kan hier speciale dieetmaaltijden voor leveren. Bekijk nu de mogelijkheden in Drenthe, Tilburg of Arnhem en Meppel bij aanbieders als Uitgekookt en Apetito.