Botontkalking opvangen met gezonde voeding

Door een valpartij kunt u een breuk oplopen, bijvoorbeeld van uw pols of uw heup. Vooral als u last heeft van botontkalking breekt u gemakkelijk iets. Maar wat is botontkalking?
Botontkalking, oftewel osteoporose, zijn broze botten. In de botten wordt voortdurend nieuw botweefsel aangemaakt en weer afgebroken. Als de afbraak van bot sneller gaat dan de aanmaak krijgt u brozere botten. Om dit proces tegen te gaan is het op iedere leeftijd belangrijk de botaanmaak te stimuleren door voldoende calcium en vitamine D (uit zonlicht en voeding) binnen te krijgen en door voldoende te bewegen.

Heeft u een verhoogde kans op osteoporose?
Belangrijke risicofactoren voor osteoporose zijn het vóórkomen van osteoporotische breuken (heup- of wervel) in de familie en een laag lichaamsgewicht. Op de website van de osteoporosestichting staat een risicotest. Hiermee kunt u nagaan of u een verhoogd risico heeft. Om de risicotest te doen kijkt u op de website van de osteoporosestichting (op de home pagina klikt u op “Diagnose”). Op de website van de osteoporosestichting kunt u meer informatie vinden over osteoporose.

Wat kunt u doen?
Hieronder staan adviezen om osteoporose te vertragen. Als u osteoporose heeft of als u een verhoogd risico loopt zijn de adviezen extra belangrijk. Maar de voedings- en beweegadviezen zijn voor iedereen nuttig om zoveel mogelijk botweefsel te behouden.

  • Als u osteoporose heeft is het extra belangrijk om een valongeval te voorkómen. Wilt u inzicht in wat u het beste kunt doen om uw risico van een val te verkleinen? Doe dan de test op deze website.
  • Lichaamsbeweging heeft een positief effect op de botaanmaak, ook op hogere leeftijd. Het gaat dan met name om zogenaamde gewichtdragende activiteiten, zoals wandelen. Fietsen en zwemmen dragen niet veel bij aan botaanmaak. Er zijn verschillende mogelijkheden om meer te bewegen.
  • Voldoende calcium en vitamine D in de voeding is belangrijk.
  • Soms organiseren welzijnsorganisaties trainingen voor mensen met osteoporose.
  • Als u een verhoogd risico op osteoporose heeft kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.
  • Voor mensen met osteoporose en een zeer hoog valrisico kan gebruik van heupbeschermers zinvol zijn.
  • Alleen bij ernstige osteoporose, waarbij reeds een wervel-, pols- of heupbreuk na het 50ste jaar is opgetreden, worden medicijnen (bijvoorbeeld bisfosfonaten) voorgeschreven. Kijk voor meer informatie op de site van de osteoporosestichting of raadpleeg uw huisarts.

Welke maaltijden aan huis moet u eten?
Vaak kunt u samen met uw huisart of diëtist bekijken welke type maaltijden voor u geschikt zijn. Over het algemeen is het belangrijk dat u genoeg calcium en vitamine D binnenkrijgt. Daarnaast zijn eiwitrijke maaltijden ook zeer aan te raden. Bekijk nu de mogelijkheden in Friesland, Amsterdam of Enschede en Assen bij aanbieders als Diepvriesman en Uitgekookt.