aanvragen-maaltijd Advertentie: Uitgekookt proefpakket aanbieding!

Weet jij hoe je gezond eet?

Overgewicht en obesitas is een meer en meer voorkomende kwaal in onze moderne maatschappij. Dit is te wijten aan ongezonde, niet evenwichtige voeding. We eten teveel vetten en koolhydraten (vooral suikers). door beperking van de vetten en suikers in je maaltijd kan je al heel wat overgewicht vermijden. Om gezond te eten moet je gevarieerd eten, en dit volgens de hoeveelheden en verhoudingen van de voedingsdriehoek. De voedingsdriehoek toont hoe een gezonde voeding is samengesteld. De voedingsbestanddelen die je het meest nodig hebt, staan onderaan, hoe groter het vlak, hoe meer je er dagelijks van nodig hebt.

gezonde voeding

Gezonde voeding

Onderaan de voedingsdriehoek of voedingspyramide (dus belangrijk) staan de zetmelen: deze vind je in voeding zoals graanproducten (brood, meel, bloem, rijst, pasta) en aardappelproducten (gekookte of gebakken aardappelen, frieten en afgeleide). Deze voeding is zeer rijk aan koolhydraten, en levert dus veel calorieën! Voor een vermageringsdieet of calorie dieet moet je dus opletten met koolhydraten en suikers! Doch, in een goede dieet voeding blijft deze groep belangrijk. Wie een koolhydraten dieet moet volgen, zoals diabetici, moeten er vooral op letten weinig of geen snelle suikers te eten (snoep, zoete koekjes, chocolade, zoete dranken zoals frisdranken en fruitsap).

Groente en fruit
Daarboven vind je groenten en fruit: deze voeding bevat belangrijke voedingsstoffen als vezels, vocht, antioxidanten, mineralen en natuurlijk vitamines. Bij elk goed dieet is het belangrijk veel groenten te eten: groenten en fruit zijn de belangrijkste bron van vitamines en vezels.

Zuivelproducten
Dan komen de melk en melkproducten, zoals kaas en yoghurt. Melk bevat veel calcium en volwaardige eiwitten. Melk en yoghurt bevatten ook suikers in de vorm van lactose (suikers = calorieën!!). Daarenboven bevat volle melk veel vet: gebruik altijd halfvolle of magere melkproducten. Kaas bevat meestal weinig of geen koolhydraten, maar is wel zeer vetrijk: eet enkel magere (light) kazen met aanduiding 20+; 20+ kazen bevatten ongeveer 12-17 gram vetten per 100 gram kaas.

Voldoende vlees en vis eten
Vlees en vis staan op dezelfde hoogte als de melkproducten: vlees en vis zijn een belangrijke bron van eiwitten. Eiwitten zijn noodzakelijk, maar het lichaam kan dagelijks slechts een beperkte hoeveelheid eiwitten verwerken: het teveel aan eiwitten wordt omgezet in vetten. Daarenboven zijn eiwitten belastend voor de nieren: beperk vlees en vis daarom tot 100 gram per dag. Vlees en vis bevatten ook veel vetten, en vetten zijn calorieën! Wil je afslanken, eet dan vooral magere, vetarme producten.

Ongezonde ingrediënten en maaltijden
Het topje van de voedingsdriehoek, ook wel voedingspyramide genoemd, bestaat uit voeding die we niet echt nodig hebben om gezond te eten: tot deze restgroep behoren alcohol, voeding met veel suiker en voeding met veel vet. (snoepgoed, gesuikerde dranken, chocolade, gesuikerde koekjes, roomijs, aperitiefhapjes met kaas, zout, suiker, gezouten noten, kokosnoot, chips, pindakaas). Bekijk nu de mogelijkheden in Gelderland, Rotterdam of Amersfoort en Kampen bij aanbieders als Apetito en Diepvriesman.