aanvragen-maaltijd Advertentie: Uitgekookt proefpakket aanbieding!

Veiligheid in de keuken voor senioren

Bij het ouder worden gaat uw gezondheid geleidelijk achteruit. Daardoor kunnen situaties in huis gevaarlijk worden, terwijl ze dat eerder niet waren. Bijvoorbeeld het moeten reiken om iets boven uit het keukenkastje te pakken. Het is daarom belangrijk om uw huis zo veilig mogelijk te maken. Als u in een verpleeg- of verzorgingshuis woont gelden veel van de geboden adviezen natuurlijk ook voor u. Naast aanpassingen in huis, kunt u buitenshuis, op straat en in het verkeer voorzorgsmaatregelen nemen. Ook kunt u diensten zoals de thuiszorg of maaltijdservice inzetten om uw leven iets veiliger te maken.

Waarom uw huis aanpassen?
De meeste ongevallen bij ouderen vinden thuis plaats (80%). Een aanpassing in huis om de veiligheid te vergroten is daarom altijd zinvol. Als u een verhoogd risico om te vallen heeft zijn aanpassingen extra belangrijk. Een verhoogd valrisico blijkt doordat u al eerder een paar keer bent gevallen of dat er bij u risicofactoren aanwezig zijn. Dit zijn factoren die horen bij het normale verouderingsproces, zoals problemen met lopen, verminderd gezichtsvermogen en verminderd evenwicht. Andere risicofactoren zijn specifieke ziekten, zoals een beroerte en gewrichtsproblemen.

Wat kunt u doen?
Gelukkig kunt u veel doen om uw huis veiliger te maken. U kunt u huis aanpassen, door bijvoorbeeld kleedjes weg te halen of losliggende snoeren op te bergen. Daarnaast kunt u hulpmiddelen gebruiken, zoals het aanbrengen van steunen in de douche. Aanpassingen en het gebruik van hulpmiddelen maken uw huis niet alleen veiliger, maar maken het leven ook aangenamer. Links in uw scherm kunt u per vertrek in uw huis de mogelijke aanpassingen kiezen. U kunt zoeken naar een vertrek waar u zich bijvoorbeeld onveilig voelt of waar u al een keer gevallen bent. Naast informatie per vertrek kunt u ook zoeken naar handige tips.

Als u advies wilt bij het aanpassen van uw woning kunt u de hulp van thuiszorg Advies, Instructie en voorlichting inroepen om te onderzoeken of aanpassingen gewenst zijn. Naast het aanpassen van uw huis kunt u ook:

  • Rond het huis aanpassingen aanbrengen;
  • Hulpmiddelen gebruiken voor huishoudelijk werk;
  • Veilig schoeisel dragen in huis en op straat;
  • Op straat en in het verkeer veiliger voortbewegen.
  • Maaltijden bestellen via een maaltijdservice.

In de keuken moet u nogal eens bukken of juist reiken om iets te pakken. Hierbij kunt u uw evenwicht verliezen en vallen. Hieronder leest u wat u kunt doen om een val te voorkomen.

Klimpartijen
Bij het reiken om iets te pakken kunt u gemakkelijk uw evenwicht verliezen. Het is daarom belangrijk om een keukentrap te gebruiken als u iets boven u moet pakken. Het is natuurlijk altijd verleidelijk om een stoel of kruk te gebruiken. Dit is echter niet veilig.

Benodigdheden op grijphoogte
Naast het gebruik van een keukentrap kunt u ook zorgen dat dingen die u nodig heeft op grijphoogte staan, dus niet te hoog, maar ook niet te laag. Zo nodig kunt u ook uw koelkast op een verhoging zetten. Iets uit onderkastjes pakken kan duizeligheid veroorzaken door het vooroverbuigen. Ook kunt u gemakkelijk uw evenwicht verliezen. In de onderkastjes kunt u laden of korven monteren. Om niet ver te hoeven reiken kunt u in de hoek een draaibaar plateau monteren.

Lopen met dienblad
Het dragen van een dienblad zorgt dat u niet goed ziet waar u loopt. Bovendien is een vol dienblad vaak zwaar. U kunt in plaats van een dienblad een serveerwagen gebruiken.

Zitmogelijkheden
Als u het vermoeiend vindt om te lang te staan, kunt u zorgen voor een zitmogelijkheid in de keuken, bijvoorbeeld door een stoel of kruk in de keuken neer te zetten. Er zijn ook speciale hoog/laag werkstoelen. Om zittend te kunnen koken is echter een aangepaste keuken nodig. Lukt koken helemaal niet meer? Dan kunt u maaltijden aan huis bestellen via de maaltijdservice of tafeltje dekje. Bekijk nu de mogelijkheden in Limburg, Utrecht of s-Hertogenbosch en Delft bij aanbieders als Eten met gemak en Food Connect.