aanvragen-maaltijd Advertentie: Uitgekookt proefpakket aanbieding!

Genoeg water drinken voor een optimale gezonde vochthuishouding

Water en vocht: Ons lichaam bestaat uit 70% water. Voor een goede vochtbalans moet een mens minstens anderhalve liter water per dag drinken. Indien je grote inspanningen levert, en dus meer vocht verliest door zweten, moet je natuurlijk meer drinken. Onder “water” verstaan we natuurlijk alle dranken, zoals koffie, thee, melk, frisdrank, maar ook soepen, fruit- en groentensappen en ga zo maar door. In deze blog gaan we verder in op de vochthuishouding. Tijdens het nuttigen van een maaltijd aan huis is het goed om ook iets te drinken. Dit komt de smaak en vertering ten goede. Daarnaast is het van belang dat iedereen tussen de 1,5 en 2 liter water per dag binnenkrijgt.

Dranken en calorieën
Opgelet met calorierijke dranken: gesuikerde frisdrank (cola, limonade, gesuikerde melkproducten) bevatten zeer veel suiker, en dus ook veel calorieën! Wie wil vermageren, laat deze dranken best achterwege. Light frisdrank (cola-light, zero, bevat geen of bijna geen suiker, maar is gezoet met een ander kunstmatig of natuurlijk zoetmiddel. Deze light dranken kan je dus wel drinken, maar best ook in beperkte maten.

Suiker in je koffie?
Indien je meerdere koppen koffie/thee per dag drinkt, tellen de suikerklontjes natuurlijk ook mee: gebruik dus hier ook kunstmatige zoetjes in plaats van echte suiker. Of liever natuurlijk helemaal geen suiker in je drinken.

Let op met fruitsappen
Fruitsap (sinaasappelsap, appelsap, druivensap etc.) bevat veel suikers, en dus ook veel calorieën. Ook vruchtensap zonder toegevoegde suiker bevat veel natuurlijke suikers! Wie wil afvallen drinkt best gewoon water. Dat is goed voor de vochthuishouding.

Leidingwater of flessenwater?
Water heeft, naargelang de samenstelling, verschillende smaken. Net zoals flessenwater verschilt van merk tot merk, is er verschil in leiding water van streek tot streek. De smaak en de kwaliteit van leidingwater in Nederland is zeer goed. Het leidingwater in ons land bevat ook mineralen is is zeer gezond. Ook kalk is gezond, het is goed voor ons beendergestel. Te veel kalk kan echter nierstenen veroorzaken. Indien je leidingwater zeer veel kalk bevat, kan je een eenvoudige filterkan gebruiken om het water te ontharden. Soms bevat leidingwater ook chloor. Dit verdwijnt echter snel indien je het leidingwater in een open karaf of glas schenkt. Leidingwater is ook veel goedkoper dan flessenwater. Flessenwater is veel slechter voor het milieu: de verpakking (glas of plastieken flessen) zorgen voor meer afval. Ook het vervoer van flessenwater is slecht voor het milieu. Vooral ouderen en senioren moeten bij hun maaltijd een glas water drinken. Bekijk nu de mogelijkheden in Noord-Brabant, Groningen of Haarlemmermeer en Emmen bij aanbieders als Vers aan tafel en Eten met gemak.