Bloeddruk op oudere leeftijd

Naarmate we ouder worden, wordt (meestal) onze lichamelijke gesteldheid ook minder. Het lopen gaat moeilijker, we hebben sneller pijntjes en alles gaat niet zo snel meer als vroeger. Soms hebben we te maken met medicijnen die we daarvoor moeten slikken, andere zijn gezegend en hoeven hier niks voor te gebruiken maar alleen ‘accepteren’ dat ze ouder worden. Toch, ook al heb je het niet door, kan er in je lichaam toch iets niet goed zitten. Bijvoorbeeld je bloeddruk. Onze bloeddruk is een veranderlijke waarde en naarmate we ouder worden, is de kans op (met name) hoge bloeddruk sterk aanwezig.

Onze bloeddruk op hogere leeftijd

Naarmate we ouder worden, wordt de kans op een hoge bloeddruk dus groter. Maar, hoe kan dat eigenlijk. Nou, om de volgende reden: als we ouder worden, worden onze bloedvaten in ons gehele lichaam minder soepel. Doordat het lichaam om deze reden meer druk moet uitoefenen om het bloed rondgepompt te krijgen, ontstaat er een hogere bloeddruk. Hoewel bij een normale volwassenen een normale bloeddruk ligt rond de 120/80, is dit voor ouderen anders. 80-plussers bijvoorbeeld mogen een iets hogere bloeddruk hebben om het daarnet genoemde feit dat de aderen minder soepele worden naarmate we ouder worden. Een ‘normale’ bloeddruk in deze leeftijdscategorie is dan ook 150/90.

Risico’s hoge bloeddruk
Hoewel sommigen er luchtig over denken, is het hebben van een hoge bloeddruk niet zonder risico’s. Natuurlijk hebben we het hier niet over een bloeddruk die omhoog schiet bij af en toe een stressvolle of spannende situatie, maar we hebben het dan over het structureel hebben van een hoge bloeddruk. Risico’s die je dan loopt (kunnen) zijn:

  • schade aan de hartspier
  • schade aan slagaders
  • schade aan ogen
  • schade aan nieren
  • schade aan de hersenen

Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden om je bloeddruk te verlagen (bloedverdunners, goed gevarieerd maar vooral gezond eten). Om er zeker van te zijn dat je bloeddruk op een normale hoogte zit, kun je ervoor kiezen dit eens in de zoveel tijd te laten controleren bij de huisarts. Toch kan dit ook gewoon vanuit huis. Namelijk met een bloeddrukmeter voor thuisgebruik. Een bloeddrukmeter voor thuisgebruik doet hetzelfde als bij de huisarts. Om er zeker van te zijn dat je de beste keuze maakt voor een bloeddrukmeter, kun op verschillende websites tips lezen. Houd je bloeddruk in de gaten en voorkom de risico’s. Want, voorkomen is tot nu toe nog altijd beter dan genezen!

Bloeddruk verlagen met voeding

Ook voeding heeft een belangrijk invloed op de bloeddruk. Een aangepast eetpatroon kan de druk op de vaten effectief verlagen. Er zijn 4 type voedingsmiddelen waar we vrij zeker van zijn dat het een gunstig effect heeft:

  • Groenten en fruit (probeer iedere dag minimaal twee stuks fruit + 250 gram groenten te eten)
  • Vezels (te vinden in groente, fruit, volkorenproducten, peulruchten en noten)
  • Groene thee
  • Kalium (een mineraal die je vindt in o.a. aardappelen, volkorenbrood, zuivel en groenten)
  • Diverse aanbieders van seniorenmaaltijden kunnen u ook voorzien van advies op maat
  • Via de zoekmachine vindt u een geschikte aanbieder in uw woonplaats. Bijvoorbeeld Tilburg, Amsterdam of Soest.