Glutenvrije maaltijden

BEKIJK PROEFPAKKET AANBIEDINGEN

Heeft u te maken met coeliakie of glutenintolerantie? Dan kan boodschappen doen en koken best lastig zijn. Wanneer dit niet meer goed gaat, kan de glutenvrije maaltijdservice uitkomst bieden. Verschillende maaltijdservices in Nederland bieden speciale glutenvrije maaltijden. Deze kunt u eenvoudig opwarmen in de magnetron of oven. Op die manier bereidt u razendsnel een lekkere, gezonde en glutenvrije maaltijd!

Aanbiedingen Maaltijden Proefpakket Bestellen
uitgekookt
25 maaltijden
Elke week nieuwe keuzes
4 maaltijden voor €25,00
Bestellen
vers-aan-tafel
170+ maaltijden 6 maaltijden voor €32,50 Bestellen
Advertentie: Beschikbare proefpakketten april 2024

Wat is coeliakie/glutenintolerantie?
De aandoening coeliakie is een onverdraagzaamheid of anders gezegd, een intolerantie voor gluten. Gluten zijn eiwitkleefstoffen die voorkomen in tarwe, haver, rogge en gerst en alles wat daarvan is bereid. Deze granen en zeker tarwe zijn een belangrijk bestanddeel van onze voeding. Het is de basis voor brood, pasta, koekjes, maar ook in een enorm aantal minder voor de hand liggende producten wordt meel verwerkt. Het wordt veelal ook toegevoegd in de vorm van (tarwe)zetmeel.

Bij coeliakiepatiënten wordt er een ongewenste afweerreactie opgewekt door de gluteneiwitten in de voeding. Iedereen met coeliakie ontwikkelt daardoor beschadiging in mindere of meerdere mate aan het slijmvlies van de dunne darm. Die beschadiging tast de darmvlokken aan van de darm en doet ze steeds verder verdwijnen naarmate het beschadigingproces zich voortzet( vlokatrofie). Door verdwijning van de vlokken kan de darm steeds minder goed en op den duur nauwelijks nog, voedsel opnemen. Hierdoor krijgt men verteringsproblemen en steeds meer tekorten aan voedingsstoffen. Dit alles kan een heel groot scala aan klachten veroorzaken.

Wat te doen tegen coeliakie?

Er is tot dusver maar één remedie bij de diagnose coeliakie en dat is het glutenvrije dieet. De aandoening zelf is chronisch en niet te genezen. Met een goed gehouden glutenvrij dieet zijn de klachten onder controle te krijgen. Het dieet is wel levenslang. Ook spoortjes gluten hebben invloed en kunnen dus de darmwand beschadigen, ook al krijgt de patiënt hier soms geen lichamelijke klachten van. Door geen gluten meer te gebruiken herstelt de darmwand en komen de darmvlokken terug en zal de vertering van het voedsel verbeteren.

Afhankelijk van de gevoeligheid zal de één wel tarwezetmeel kunnen verdragen, maar de ander niet. Heel gevoeligen kunnen ook last hebben van tarwezetmeel onder de Codex Alimentarius( een regel die bepaalt hoeveel resten gluten er dan nog in een product aantoonbaar zou mogen zijn) en ervaren al klachten bij gebruik van glucosestroop, maltodextrine en dextrose, gewonnen uit tarwe. Veel coeliakie-patiënten hebben ook een al of niet blijvende lactose-intolerantie.

Glutenvrije maaltijdservice

Zoekt u een maaltijdservice die speciale maaltijden zonder gluten aanbiedt? Goed nieuws! Steeds meer Nederlandse leveranciers van maaltijden aan huis voor senioren houden rekening met individuele voedingsvoorkeuren. Het aanbod met dieetmaaltijden neemt dan ook sterk toe. Niet alleen als het gaat om glutenvrije maaltijden, maar hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor lactosevrij, zoutarm, vetarm, natriumarme menu’s of speciale gerechten voor diabetici.

Top 5 glutenvrije maaltijdservices april 2024

  1. Maaltijdservice.nl
  2. Kantenklaarmaaltijden.com
  3. Albert Heijn (Ah.n)
  4. Apetito
  5. Uitgekookt