Koolhydraatarme maaltijden

BEKIJK PROEFPAKKET AANBIEDINGEN

Koolhydraten zijn de energiebron voor ons lichaam. We verdelen de koolhydraten in enkelvoudige koolhydraten of snelle suikers, en meervoudige koolhydraten, of trage suikers. Koolhydraten worden omgezet in glucose, en doormiddel van insuline wordt deze glucose opgenomen door onze lichaamscellen. Heeft u te maken met coeliakie? Zie ook onze pagina over glutenvrije maaltijden voor senioren.

Trage suikers
Trage koolhydraten zitten vooral in aardappelen, rijst en deegwaren, brood, meel en graanprodukten.

Snelle suikers
Snelle koolhydraten of snelle suikers zitten vooral in snoep, zoete koekjes, fruit (fructose), confituur, frisdranken als cola (cola light of andere light frisdrank bevat weinig of geen suikers).

Koolhydraten dieet
Een koolhydtaten dieet focust op de vermindering van de inname van koolhydraten, indien je wilt afvallen of vermageren. Door een beperking van de koolhydraten in je voedsel zal je minder calorieën eten, en dus minder kcal opnemen in je lichaam. Mensen met suikerziekte of diabetici moeten vooral focussen op de vermindering van snelle suikers, en dit om de glicemie of suikerwaarde in het bloed op peil te houden.

Koolhydraten zijn belangrijk onderdeel van een gezond dieet. De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor koolhydraten is 45 tot 65 procent van de totale calorieën. Voedingsvezels bevatten ook niet-verteerbare koolhydraten. Voor diëten die rijk zijn aan voedingsvezels is aangetoond dat ze een gunstig effect hebben op hart- en vaatziekten en zorgen voor een verbetering van de stoelgang.Er is ook een mogelijke relatie tussen vezelrijk voedsel en een lager risico op diabetes type 2. Suikers en zetmeel leveren energie in de vorm van glucose. Suikers kunnen van nature aanwezig zijn in voedingsmiddelen (zoals de fructose in fruit of de lactose in melk) of toegevoegd aan het voedsel. Toegevoegde suikers leveren calorieën, maar weinig of geen voedingsstoffen. Daarom is het belangrijk om koolhydraten verstandig uit te kiezen. Kies voor voeding die enkel natuurlijke koolhydraten bevat, zoals fruit, groenten, granen en melk, Dit zijn de belangrijkste bronnen van vele voedingsstoffen. Kiezen voor veel van deze voedingsmiddelen, in het kader van een calorie-gecontroleerd dieet, kan de gezondheid bevorderen en risico op chronische ziekten verminderen. Echter, hoe groter de consumptie van voedingsmiddelen met grote hoeveelheden toegevoegde suikers, hoe moeilijker het is om voldoende voedingsstoffen op te nemen zonder gewicht toeneemt. Voeding met toegevoegde suikers bevat veel calorieën.