aanvragen-maaltijd

Minder vetten en vetzuren eten

In een gezonde voeding moet men de inname van vetten beperken, vooral indien je wilt vermageren, of indien je je cholesterol moet minderen! Vetten worden onderverdeeld in verzadigde vetten, mono-onverzadigde vetten en poly-onverzadigde vetten.

Verzadigde vetzuren
Verzadigde vetten zullen je cholesterol doen stijgen en zijn dus ongezond. Verzadigde vetzuren vindt men vooral in vlees, melk, kaas, boter en margarines, frituurvet, kokos- en palmvet.

Mono-onverzadigde vetzuren
De mono-onverzadigde vetten of enkelvoudig onverzadigde vetten zijn gezond: ze zorgen voor een daling van de slechte cholesterol, of LDL, en voor een stijging van de goede cholesterol, of HDL. Je vindt deze mono-onverzadigde vetten vooral in arachide- en olijfolie, en in de meeste plantaardige minarines en margarines.

Poly-onverzadigde vetzuren
Poly-onverzadigde (meervoudig onverzadigde) vetten doen je cholesterol dalen, zowel HDL als LDL. Vis en plantaardige olie zijn de belangrijkste bronnen van deze poly-onverzadigde vetten.

Omega 3 en Omega 6 vetzuren
Omega3 en omega6 vetzuren zijn een vorm van poly-onverzadigde vetten. Ze hebben een gezond effect op ons lichaam, en zijn dus belangrijk. Omega3 vind je vooral in vette vis en noten. Omega6 vind je dan weer in plantaardige olie zoals maïs- en notenolie, sojaolie, zonnebloemolie, in in veel margarines.

Beperk verzadigde vetten en cholesterol
Hoge inname van verzadigde vetten, transvetzuren en cholesterol verhoogt het risico op een ongezonde bloed lipide waarde die het risico van hart- en vaatziekten verhogen. Een hoge inname van vet (meer dan 35 procent van de calorieën) verhoogt de inname van verzadigd vet en maakt het moeilijker om overtollige calorieën te vermijden en dus te vermageren . Een lage inname van vetten en oliën (minder dan 20 procent van de calorieën) verhoogt het risico van onvoldoende inname van vitamine E en essentiële vetzuren en kan bijdragen tot ongunstige veranderingen in de high-density lipoproteïne (HDL) cholesterol in het bloed en triglyceriden.

BELANGRIJKSTE AANBEVELINGEN

  1. Minder dan 10 procent van de calorieën uit verzadigde vetzuren en minder dan 300 mg / dag van cholesterol, en houd de inname van trans vetzuren zo laag mogelijk.
  2. Houd de totale vetinname tussen de 20 tot 35 procent van de calorieën, met de meeste vetten afkomstig van bronnen van meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals vis, noten en plantaardige oliën.
  3. Bij de selectie en bereiding van vlees, gevogelte, droge bonen en melk of melkproducten, kies magere producten.
  4. Beperk de inname van vetten en oliën rijk aan verzadigde en / of trans vetzuren, en kies de producten met zo min mogelijk van deze vetten en oliën.

Bekijk nu de mogelijkheden in Noord-Holland, Eindhoven of Zwolle en Westland bij aanbieders als Maaltijdservice.nl en Vers aan tafel.